Forster Központ
Forster Központ

Fáy-kastély, FájFáy-kastély, FájFáy-kastély, FájFáy-kastély, FájFáy-kastély, Fáj

Híreink

Kortárs építészettörténet és emlékezés

2016. október 24.

Kortárs építészettörténet és emlékezés

A tavaly elhunyt Dr. Winkler Gábor építész, egyetemi tanár emlékére, születésének 75. évfordulóján tudományos konferenciát rendez a Széchenyi István Egyetem Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Kara, Építészettörténeti és Városépítési Tanszéke, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság, a Magyar Tudományos Akadémia Építészettörténeti, Építészetelméleti és Műemléki Állandó Bizottsága, a Győr-Moson- Sopron megyei Építészkamara és a Winkler Gábor Szakkollégium 2016. október 28-án, Győrött az egykori Frigyes Laktanyában (Leier City Center, 9021 Győr, Hunyadi utca 14.)

Másnap délelőtt Winkler Gábor „nyomában”, az építész által tervezett épületeket látogathatják végig vezetett séta során az érdeklődők.  

Megjelent a Műemlékvédelem

2016. október 14.

Megjelent a Műemlékvédelem

Megjelent a magyar műemlékvédelem folyóiratának legújabb száma címlapján Kovács Gergely felvételével. A kép Pécs – Málom római katolikus templomában készült. A szentélyapszis déli falán látható, XIII. századi Simon apostol és Júdás Tádé (?) töredékes ábrázolást mutatja. A címlapkép Kovács Gergely, a folyóiratban megjelent tanulmányának illusztrációja.

A Műemlékvédelem hátsó borítóján a gyulafehérvári székesegyház fejedelmi kapujának külső nézete és alaprajza szerepel. Forrása: Királyi József Műegyetem hallgató felmérések. Herzig Jenő, 1895 (Forster Központ, Tervtár, ltsz.: R K 5474).

A Forster Központ <em>Költészet a kastélyban</em> című alkotói pályázatának eredményhirdetése

2016. szeptember 20.

A Forster Központ Költészet a kastélyban című alkotói pályázatának eredményhirdetése

A Forster Központ Költészet a kastélyban címmel korhatár nélküli alkotói pályázatot hirdetett a magyar költészet napján, április 11-én. A felhívás irodalmi és képi pályázatokra szólt, KASTÉLY – VERS – KÉP tematikában. A pályázat eredményhirdetésére a Kulturális Örökség Napjai eseménysorozat ünnepélyes megnyitóján került sor, 2016. szeptember 16-án, a Várkert Bazár színháztermében.

„Ezerarcú műemlék” – KÖN hétvége a Forster Központ helyszínein

2016. szeptember 14.

„Ezerarcú műemlék” – KÖN hétvége a Forster Központ helyszínein

Ezerarcú műemlék – idén ez a címe a Kulturális Örökség Napjai eseménysorozatnak, amelyben az ipari emlékektől a főúri palotákon át a falvainkban meghúzódó tájházakig százával nyílnak meg szeptember 17-18-án történeti épületek országszerte.
Ezerarcú – ez a sokszínűség ragadja meg az szemlélődőt, ha végigtekint a Forster Központ vagyonkezelésében lévő műemlékek listáján. Mind más, mind különleges, mind egyedi lenyomatai a történelemnek, az időnek, az építők világlátásának és ízlésének: reneszánsz várkastély, hódoltság kori dzsámi, végvár, középkori történelmi emlékhely, remeteség, főúri barokk kastély és nagypolgári palota. Mind épített örökségünk kiemelkedő értéke, tartósan állami tulajdonban lévő műemlék, amelynek megőrzése, fejlesztése és üzemeltetése a Forster Központ egyik legfontosabb feladata.