Forster Központ
Forster Központ

Ozora, Pipo VárkastélyOzora, Pipo VárkastélyOzora, Pipo VárkastélyOzora, Pipo VárkastélyOzora, Pipo VárkastélyOzora, Pipo Várkastély

Híreink

SZARMATA CSALÁDI SÍR MONOR HATÁRÁBÓL

2016. december 1.

SZARMATA CSALÁDI SÍR MONOR HATÁRÁBÓL

Az M4 gyorsforgalmi út M0 autópálya és Cegléd közötti szakaszának építését megelőzően a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. régészeti feltárások elvégzését rendelte meg a kiemelt közlekedési infrastruktúra beruházások régészeti előmunkálatait koordináló Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központtól. A feltárást – a Ferenczy Múzeum közvetítésével – a Salisbury Kft. régészei végzik.

A Monor határában fekvő régészeti lelőhelyen egy Kr.u. 2-3. századra keltezhető temető harminc sírját tárták fel eddig. A sírokból az Alföldet a római korban benépesítő, keleti eredetű szarmaták emlékanyaga került elő. 

A kulturális örökség gazdasági és társadalmi hatásai

2016. november 24.

A kulturális örökség gazdasági és társadalmi hatásai

Lezárult a REVEAL - A Kulturális örökség gazdasági és társadalmi hatásainak feltárása című projekt, amely a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ koordinálásában a Norvég Alap támogatásával és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósult meg 2014 és 2016 között.  

A projekt a kulturális örökség, elsősorban az épített örökség társadalmi és gazdasági jelentőségét, potenciálját, az ehhez szükséges jogi, intézményi, finanszírozási, valamint társadalmi feltételeket vizsgálta. Az alapfeltevés szerint a kulturális örökség jelentős társadalmi és gazdasági potenciállal rendelkezik, amely átgondolt örökséggazdálkodással, társadalmi tudatossággal, közösségi együttműködéssel hosszútávon fenntartható, fejleszthető.

Megjelent a Műemlékvédelem legújabb száma

2016. november 15.

Megjelent a Műemlékvédelem legújabb száma

Megjelent a magyar műemlékvédelem folyóiratának 2016/3-4. száma, címlapján Bélavári Krisztina felvételével, amely a Háros-szigeti hajógyár délkeleti arcát mutatja. A címlapkép Herczeg Renáta és Prakfalvi Endre Az Atlantica Tengerhajózási Részvénytársaság építkezései a Monarchia végnapjaiban a Háros-szigeten című írásának az illusztrációja.

A Műemlékvédelem hátsó borítóján Árva vára, várkápolna, Thurzó György síremlékének részletrajzai láthatók. Műegyetem hallgatói felmérés, 1898 (Forster Központ, Tervtár, ltsz.: R 30676). A folyóiratban olvasható Papp Szilárd tanulmánya Erdély Jagelló-kori építészetéről.

Advent a De la Motte –Beer-palotában

2016. november 17.

Advent a De la Motte –Beer-palotában

Az adventi virágkötő verseny alkotásaiból rendezett kiállítás november 19. és 27. között tekinthető meg a budavári  De la Motte–Beer-palotában  (Budapest I., Dísz tér 15.).
Az adventi vasárnapokon mézeskalács-készítés, kézműves-foglalkozás és kirakodóvásár várja a palota látogatóit.

A reneszánsz és az újkori főúri világ ünnepvárásába és karácsonyába kalauzolja előadásán a hallgatóságot Ugron Zsolna író és Várkonyi Gábor történész 2016. november 29-én, kedden 18.00 órakor a  De la Motte­–Beer-palotában.