Forster Központ
Forster Központ

Pécel, Ráday-kastélyPécel, Ráday-kastélyPécel, Ráday-kastélyPécel, Ráday-kastélyPécel, Ráday-kastélyPécel, Ráday-kastélyPécel, Ráday-kastély

Híreink

SZARMATA CSALÁDI SÍR MONOR HATÁRÁBÓL

2016. december 1.

SZARMATA CSALÁDI SÍR MONOR HATÁRÁBÓL

Az M4 gyorsforgalmi út M0 autópálya és Cegléd közötti szakaszának építését megelőzően a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. régészeti feltárások elvégzését rendelte meg a kiemelt közlekedési infrastruktúra beruházások régészeti előmunkálatait koordináló Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központtól. A feltárást – a Ferenczy Múzeum közvetítésével – a Salisbury Kft. régészei végzik.

A Monor határában fekvő régészeti lelőhelyen egy Kr.u. 2-3. századra keltezhető temető harminc sírját tárták fel eddig. A sírokból az Alföldet a római korban benépesítő, keleti eredetű szarmaták emlékanyaga került elő. 

A kulturális örökség gazdasági és társadalmi hatásai

2016. november 24.

A kulturális örökség gazdasági és társadalmi hatásai

Lezárult a REVEAL - A Kulturális örökség gazdasági és társadalmi hatásainak feltárása című projekt, amely a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ koordinálásában a Norvég Alap támogatásával és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósult meg 2014 és 2016 között.  

A projekt a kulturális örökség, elsősorban az épített örökség társadalmi és gazdasági jelentőségét, potenciálját, az ehhez szükséges jogi, intézményi, finanszírozási, valamint társadalmi feltételeket vizsgálta. Az alapfeltevés szerint a kulturális örökség jelentős társadalmi és gazdasági potenciállal rendelkezik, amely átgondolt örökséggazdálkodással, társadalmi tudatossággal, közösségi együttműködéssel hosszútávon fenntartható, fejleszthető.

Megjelent a Műemlékvédelem legújabb száma

2016. november 15.

Megjelent a Műemlékvédelem legújabb száma

Megjelent a magyar műemlékvédelem folyóiratának 2016/3-4. száma, címlapján Bélavári Krisztina felvételével, amely a Háros-szigeti hajógyár délkeleti arcát mutatja. A címlapkép Herczeg Renáta és Prakfalvi Endre Az Atlantica Tengerhajózási Részvénytársaság építkezései a Monarchia végnapjaiban a Háros-szigeten című írásának az illusztrációja.

A Műemlékvédelem hátsó borítóján Árva vára, várkápolna, Thurzó György síremlékének részletrajzai láthatók. Műegyetem hallgatói felmérés, 1898 (Forster Központ, Tervtár, ltsz.: R 30676). A folyóiratban olvasható Papp Szilárd tanulmánya Erdély Jagelló-kori építészetéről.

Advent a De la Motte –Beer-palotában

2016. november 17.

Advent a De la Motte –Beer-palotában

Az adventi virágkötő verseny alkotásaiból rendezett kiállítás november 19. és 27. között tekinthető meg a budavári  De la Motte–Beer-palotában  (Budapest I., Dísz tér 15.).
Az adventi vasárnapokon mézeskalács-készítés, kézműves-foglalkozás és kirakodóvásár várja a palota látogatóit.

A reneszánsz és az újkori főúri világ ünnepvárásába és karácsonyába kalauzolja előadásán a hallgatóságot Ugron Zsolna író és Várkonyi Gábor történész 2016. november 29-én, kedden 18.00 órakor a  De la Motte­–Beer-palotában.