Forster Központ
Forster Központ

Híreink

Műemlékvédelem – a múltból a jelennek

2016. december 12.

Műemlékvédelem – a múltból a jelennek

Megjelent a magyar műemlékvédelem folyóiratának 2016/5-6. száma. A Műemlékvédelem címlapján Szakolca, az egykori jezsuita templom műtárgy-lomtárnak használt oldalkápolnájának képe látható. Éber László felvétele 1910-ből (Forster Központ, Fotótár, ltsz.: 01.104 N).  A hátsó borítón Jánosrét római katolikus templomának, Szent Miklós-oltáráról készült rajz. Műegyetemi hallgató felmérés, 1875 (Forster Központ, Tervtár, ltsz.: R 31024).

Különleges példányt tart kezében az Olvasó. Nemcsak azért, mert a folyóirat hatvanadik évfolyamához érkezett el 2016-ban, hanem azért is, mert oly időben, amikor jól érezzük, nincs itt ideje az örökségvédelem ünneplésének, a szerkesztő, Bardoly István műemléki, műemlékvédelmi, városképi, városépítészeti időutazásra visz. 1906 és 1948 között járunk. A kor nagyjai által jegyzett tanulmányok a múltról (az akkori jelenről) szólnak, és az egykorvoltból a mának üzennek. A máról beszélnek, ki-ki értelmére bízva. 

BREUER ÚJRA ITTHON

2016. december 16.

BREUER ÚJRA ITTHON

Az Iparművészeti Múzeumban 2017. június 8-ig látható a Breuer újra itthon című kiállítás, amelyet a Magyar Építészeti Múzeummal közösen rendezett meg a tárlatnak otthont adó intézmény. A világhírű, XX. századi, magyar származású építész, forma- és bútortervező művész életútját bemutató kiállításnak külön hangsúlyt ad, hogy a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programjának támogatásával 2016 őszén az Iparművészeti Múzeumba érkezett s most itt látható Breuer Marcell gránit asztala, amely egykor a művész New York-i irodájának berendezéséhez tartozott. 

SZARMATA CSALÁDI SÍR MONOR HATÁRÁBÓL

2016. december 1.

SZARMATA CSALÁDI SÍR MONOR HATÁRÁBÓL

Az M4 gyorsforgalmi út M0 autópálya és Cegléd közötti szakaszának építését megelőzően a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. régészeti feltárások elvégzését rendelte meg a kiemelt közlekedési infrastruktúra beruházások régészeti előmunkálatait koordináló Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központtól. A feltárást – a Ferenczy Múzeum közvetítésével – a Salisbury Kft. régészei végzik.

A Monor határában fekvő régészeti lelőhelyen egy Kr.u. 2-3. századra keltezhető temető harminc sírját tárták fel eddig. A sírokból az Alföldet a római korban benépesítő, keleti eredetű szarmaták emlékanyaga került elő. 

A kulturális örökség gazdasági és társadalmi hatásai

2016. november 24.

A kulturális örökség gazdasági és társadalmi hatásai

Lezárult a REVEAL - A Kulturális örökség gazdasági és társadalmi hatásainak feltárása című projekt, amely a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ koordinálásában a Norvég Alap támogatásával és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósult meg 2014 és 2016 között.  

A projekt a kulturális örökség, elsősorban az épített örökség társadalmi és gazdasági jelentőségét, potenciálját, az ehhez szükséges jogi, intézményi, finanszírozási, valamint társadalmi feltételeket vizsgálta. Az alapfeltevés szerint a kulturális örökség jelentős társadalmi és gazdasági potenciállal rendelkezik, amely átgondolt örökséggazdálkodással, társadalmi tudatossággal, közösségi együttműködéssel hosszútávon fenntartható, fejleszthető.