Akadálymentesített verzió   english magyar  
     
 
   
       
 Vissza a főoldalra

Hírek

 Kastélyprogram és társadalmi egyeztetés 6.

Fejér, Somogy és Tolna megye képviselői találkoztak a Forster Központ vezetőivel és munkatársaival 2015. február 24-én a Nemzeti Kastélyprogram társadalmi egyeztetésén Ozorán. A majki Kamalduli Remeteség, az edelényi L’Huillier – Coburg-kastély, a sümeg polgármesteri hivatal, a péceli a péceli Ráday-kastély és a fertődi Esterházy-kastély után az ozorai Pipo-várban került sor a hatodik konzultációra.

részletek >> 2015.02.25.

   
 Védőtető és „veszélytérkép”
Elkészült a védőszerkezet a 2014. július 15-én súlyos tűzkárt szenvedett Andrássy úti palota további pusztulásának megakadályozására. A Budapest Világörökség Gondnokság „veszélytérképen” dolgozik. Február 12-én a köröndi épületben erről tartott sajtótájékoztatót Sághi Attila elnök (a képen balra). Jelen volt Hassay Zsófia polgármester és dr. Puskás Imre helyettes államtitkár (a képen jobbra).
részletek >> 2015.02.12

   
 A Forster Központ
új feladata
A Kormány 1513/2014. (IX. 16.), valamint a 1643/2014. (XI. 14.) kormányhatározata alapján 2014. december harmincegyedikével megszűnt a Nemzeti Örökségvédelmi Központ, amelynek bizonyos régészeti, illetve egyes, műemlékekkel kapcsolatos feladatait a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ vette át 2015. január elsejei hatállyal.
részletek >> 2015.01.12.

   
 Világörökségi állapotjelentés
Magyarország eleget téve a Világörökség Bizottság 37. ülésszakán, 2013. június 23-án Phnompenben hozott döntésének, a megszabott határidőre (2015. január 31.) állapotjelentést adott Budapest – a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út világörökségi helyszín megőrzési állapotáról, a határozat meghozatala óta eltelt időszakban bekövetkezett változásokról, előrehaladásról.
részletek >> 2015.02.09.

   
 Kastélyprogram és társadalmi egyeztetés 5.

Ötödik alkalommal került sor a Nemzeti Kastélyprogrammal kapcsolatos társadalmi egyeztetésre. A majki Kamalduli Remeteség, az edelényi L’Huillier – Coburg-kastély, a sümeg polgármesteri hivatal, a péceli Ráday-kastély után 2015. február 17-én Győr – Moson – Sopron megye képviselőivel a fertődi Esterházy-kastélyban konzultáltak a Forster Központ munkatársai.

részletek >> 2015.02.18.

   
 Kastélyprogram és társadalmi egyeztetés 4.
A Nemzeti Kastélyprogram társadalmi egyeztetése negyedik állomásához érkezett. A majki Kamalduli Remeteség, az edelényi L’Huillier – Coburg-kastély, a sümeg polgármesteri hivatal után a péceli Ráday-kastély adott otthont 2015. február 10-én a Pest és Nógrád megyei találkozónak.
részletek >> 2015.02.11.

   
 A Custos Consort a budavári palotában

Február 27-én, pénteken, 18.00 órakor

"... szemetek Párizsra vessétek!", avagy egy este a Napkirály udvarában címmel M. Marais, L. Couperin, A. Campra műveiből ad hangversenyt a Custos Consort a De la Motte - Beer-palotában (Budapest I. Dísz tér 15.).


Jegyek a helyszínen (elővételben is) válthatók.

részletek >> 2015.02.15.

   
 Folytatódik Dégen a parkrekonstrukció
A dégi Festetics-kastély parkrekonstrukciója újabb állomásához érkezett. A nyitórendezvényen, 2015. február 5-én jelen volt dr. Puskás Imre a Miniszterelnökség kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkára, SághiAttila elnök, Gárdonyi Sándorné polgármester, Balsay Zsolt, a Vadex erdőgazdálkodási igazgatója.
részletek >> 2015.02.05.

   
 Kastélyprogram és társadalmi egyeztetés 3.
Folytatódnak a társadalmi egyeztetések a Nemzeti Kastélyprogramról. Az elmúlt hetekben a Forster Központ vezetője és munkatársai, Majkon, majd Edelényben találkoztak. 2015. február 3-án Sümeg polgármesteri hivatala adott otthont az újabb konzultációnak, amelyen jelen volt a helyieken kívül Vas megye 2. választókerületének országgyűlési képviselője, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke,valamint Vép és Vassurány polgármestere.
részletek >> 2015.02.04.

   
 A kulturális örökség összetartó erő
Sajtóbeszélgetés keretében ismertette a Forster Központ Határon túli örökségvédelmi programját Sághi Attila, elnök, Győr Attila, a Tudományos és Gyűjteményi főosztályvezetője és Gaylhoffer Kovács Gábor művészettörténész január 29-én, a Forster Központ székházában.
részletek >> 2015.01.29.

   
 Az edelényi kastély fejlesztése
Sághi Attila elnök és Toldi Miklós ügyvezető a Zemplénkő Kelet-magyarországi Építőipari Fővállalkozó és Bányászati Kft. képviseletében aláírta az edelényi L’Huillier – Coburg-kastély fejlesztésének második üteméről szóló kivitelezési szerződést 2015. január 23-án.
részletek >> 2015.01.26.

   
 Kastélyprogram és társadalmi egyeztetés 2.

A Forster Központ megkezdte a társadalmi egyeztetést a Nemzeti Kastélyprogramról. A Központ szakemberei együttműködnek a helyi szereplőkkel, az önkormányzatokkal, a gazdasági szervezetekkel, a potenciális gazdasági partnerekkel a helyreállítás, a hasznosítás funkcionális, gazdasági és turisztikai előkészítésében. A majki találkozót január 27-én edelényi konzultáció követte.

részletek >> 2015.01.28.

   
 Világörökségi helyszínek
Magyarország harminc éve csatlakozott a Világörökség Egyezményhez. Jelenleg nyolc hazai helyszín büszkélkedhet a világörökségi ranggal. A vasárnapi zárva tartásról szóló törvény világörökségi területekre vonatkozó rendelkezése értelmezéséhez segítségül honlapunkon közzétesszük a helyszínlehatárolásokat mutató térképeket.
részletek >> 2014.12.18.

   
 Kastélyprogram és társadalmi egyeztetés
A Forster Központ megkezdte a társadalmi egyeztetést a Nemzeti Kastélyprogramról. A Központ szakemberei együttműködnek a helyi szereplőkkel, az önkormányzatokkal, a gazdasági szervezetekkel, a potenciális gazdasági partnerekkel a helyreállítás, a hasznosítás funkcionális, gazdasági és turisztikai előkészítésében.
részletek >> 2015.01.21.

   
 Nemzeti Kastélyprogram
A Nemzeti Kastélyprogramról szóló 1663/2014. (XI.20.) Kormányhatározat értelmében tizenkilenc, állami tulajdonú műemlék kerül a Forster Központ vagyonkezelésébe, ily módon harmincöt épület, épületegyüttes szerepel a kastélyok megőrzését, tudományosan megalapozott, örökségi értékszemléletű fejlesztését, bemutatását és fenntartható, hosszú távú hasznosítását szem előtt tartó programban.
részletek >> 2014.12.11.

   
 Poszteren a Műemlékőr
Két éve indult útjára a Kulturális Örökség Menedzsment Közép-Európában – HerMan elnevezésű nemzetközi projekt, amelynek a Forster Központ szakmai partnere. Ennek keretében jött létre a Műemlékőr projekt, amely a sikeres holland műemlékes módszert igyekszik a magyar gyakorlatba átültetni.
részletek >> 2014.12.03.

   
 Projektbemutató Majkon

A kamalduli remeteség műemléki rekonstrukciója újabb, fontos pillanatáról, valamint az adventi jótékonysági programról beszélt Sághi Attila elnök a majki projektbemutatón, amelyen részt vett dr. Puskás Imre a kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkár, Molnár Tamás, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója is.

részletek >> 2014.11.27.

   
 Gyűjtemények
A Forster Központ Fotótára, Könyvtára, Tervtára és Tudományos Irattára 2014. december 15., hétfő és 2015. január 4., vasárnap között téli szünetet tart.
Január 5-én, hétfőn a szokásos nyitva tartási rend szerint várja a szakembereket, kutatókat, érdeklődőket.
2014.12.04.

   
 Épül a védőernyő
Megkezdődik a védőszerkezet építése a tűzkárt szenvedett épület további pusztulásának elkerülésére – erről tartott a helyszínen sajtótájékoztatót Hassay Zsófia polgármester (középen) és dr. Puskás Imre helyettes államtitkár (jobbra) jelenlétében Sághi Attila elnök (balra).
részletek >> 2014.11.25.

   
 Dobai parkrekonstrukció
Megkezdődött a Forster Központ vagyonkezelésében lévő, dobai Erdődy-kastélyt körülölelő, kilencven hektáros angolpark történeti rekonstrukciója. A projekt a Környezet és Energetika Operatív Program (KEOP) Gyűjteményes és történeti kertek helyreállítása című pályázat keretében valósul meg.
részletek >> 2014.11.17.

   
 Egy Barabás-festmény útja
Az állami elővásárlással a Magyar Állam tulajdonába került festmény, Barabás Miklós Gróf Nádasdy Ferencné, gróf Zichy Ilona című alkotása 2014. november 5. és 2015. január 31. között a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban látható, hogy azután eredeti otthonába, a Forster Központ vagyonkezelésében lévő, nádasdladányi Nádasdy kastélyba kerüljön.
részletek >> 2014.11.04.

   
 Gyerekek a palotában
Óvodásoknak, kisiskolásoknak, középiskolásoknak rendez múzeumpedagógiai programokat a Forster Központ a budavári De la Motte – Beer-palotában (Budapest I., Dísz tér 5.). Kincskeresés, barokk vigasság, várséta van a programok között. A különböző tematikájú foglalkozásokra előzetesen lehet jelentkezni.
részletek >> 2014.10.31.

   
 Órák és szobrok – Óraszobrok
Ifj. Szlávics László 12 óra című szoborkiállítását Horváth Hilda, az Iparművészeti Múzeum muzeológusa nyitja meg a De la Motte – Beer palotában (Budapest I., Dísz tér 15.) 2014. november 14-én, 18 órakor. A tárlat 2015. január 30-ig látható naponta 11 – 19 óráig.
részletek >> 2014.10.29.

   
 Parkrekonstrukció Dégen
Folytatódik a dégi Festetics-kastély történeti parkjának rekonstrukciója. 2014. október 6-án, a Forster Központ székházában Sághi Attila elnök, Majoros Gábor, a VADEX Zrt. vezérigazgatója és a kivitelező Vértes-Út Kft. ügyvezetője, Patányi Gergely aláírta a kivitelezési szerződést.
részletek >> 2014.10.06.

   
 Védőszerkezet a tűzpusztította épület megóvására
Védőszerkezetet építtet a Forster Központ a Köröndön tűzpusztította épület megóvására – jelentette be Sághi Attila elnök (a képen jobbra). A sajtótájékoztatón jelent volt Dr. Puskás Imre kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkár(középen), Hassay Zsófia,Terézváros polgármestere, Óvári Gyula alpolgármester(a képen balra).
részletek >> 2014.10.02.

   
 Ybl, a fotográfus szemével
Árnyékban – ezt a címet viseli az a két színhelyen megrendezett kiállítás, amely Ybl Miklós kevésbé ismert alkotásait mutatja be, ahogy a fotográfus, Hack Róbert látja. Az egymást kiegészítő tárlatok a De la Motte – Beer-palotában a budai Várban, illetve a Lechner Tudásközpontban tekinthetők meg. Ez utóbbi ad otthont az ünnepélyes megnyitónak, szeptember 19-én, pénteken 15 órakor.
részletek >> 2014.09.15.

   
 Egy fotókiállítás nyomában
Hack Róbert Árnyékban című fotókiállításához kötődően rendez művészettörténeti és fotóprogramot október 29-én, délelőtt 11 órakor és délután 15 órakor a Forster Központ a De la Motte – Beer-palotában a budai Várnegyedben.
részletek >> 2014.10.15.

   
 Ybl-konferencia Füzérradványon
Az Építészeti Kultúra és Ybl Miklós Borsod – Abaúj – Zemplén megyében címmel október 13-án, hétfőn konferenciát tart a Szeghalmy Bálint Építészeti Alapítvány a füzérradványi Károlyi-kastélyban.
részletek >> 2014.10.06.

   
 Társadalmi egyeztetés Tokaj-Hegyalján
Lezárult a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék világörökségi kezelési tervének társadalmi egyeztetése . A kezelési terv mentén végrehajtott fejlesztések révén Tokaj-Hegyalja Európa és a világ legrangosabb világörökségi borvidékei mellé emelkedhet a jövőben.
részletek >> 2014.09.30.

   
 A siroki vár napja
Múltba néző vetítés, középkori játék, kézműves játszóház, íjászat, koncert várja kicsiket, nagyokat A Siroki vár napján, október 5-én, vasárnap, 10 órától a siroki várnyergen és a várban.
részletek >> 2014.09.22.

   
 Megújuló kastélypark
Szeptember 22-én Sághi Attila, a Forster Központ elnöke, Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója és a kivitelezésre létrejött Doba 2014 konzorcium képviseletében Német Erika, a Pannon Park Forest Kft. ügyvezetője, Lukács Zoltán, a Garden Kft. ügyvezetője, Madácsi Gábor, a Lyra Florae Kft. ügyvezetője és Izer Gábor, a Prenor Kertészeti és Parképítő Kft. ügyvezetője aláírta a dobai kastélypark helyreállításának kivitelezési szerződését.
részletek >> 2014.09.22.

   
 Nyilvántartási Iroda

A Kormány 199/2014. (VIII.1.) kormány-rendelete értelmében a Forster Központ hatáskörébe tartozik a régészeti és műemléki nyilvántartás. A Nyilvántartási Iroda elsőfokú hatóságként látja el a régészeti lelőhelyek, műemlékek, műemléki együttesek, műemléki jelentőségű területek, műemléki környezetek és történeti tájak közhiteles nyilvántartását, adatkezelését. Az Iroda gyors, korrekt tájékoztatással áll a ügyfelek rendelkezésére.

részletek >> 2014.09.05.

   
 Kulturális Örökség Napjai
Hagyományosan szeptember harmadik hétvégéjén – idén szeptember 20-21. – kerül sor a Kulturális Örökség Napjaira, melynek szervezője idén ismét a Forster Központ. Az eseménysorozat központi témája Ybl és a historizmus építészete, emellett ezeken a napokon is emlékezünk az első világháború kitörésének centenáriumára és a holokauszt hetvenedik évfordulójára.
részletek >> 2014.09.09.

   
 Forster-vasárnap az örökségnapok jegyében
A Kulturális Örökség Napjai keretében a Forster Központ vagyonkezelésében lévő paloták, kastélyok, várak 2014. szeptember 21-én, vasárnap ingyenesen látogathatók. Egyes helyszíneken különleges programokkal várják a látogatókat.
részletek >> 2014.09.15.

   
 Somogyvár: látogatóközpont
Sághi Attila, Forster Központ elnöke és Laki Péter, a LAKI Zrt. elnök-vezérigazgatója 2014. szeptember 4-én, Somogyvárott aláírja a bencés apátság romjai szomszédságában épülő látogatóközpont beruházásának kivitelezési szerződését. Az ünnepélyes aláíráson Móring József Attila országgyűlési képviselő, Somogyvár Község polgármestere mond köszöntőt.
részletek >> 2014.09.04.

   
 Új elnök a Forster Központ élén
Az egykori Honvéd Főparancsnokság épületében szeptember 4-én L. Simon László a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára mutatta be a sajtó képviselőinek a megváltozott feladat- és hatáskörű Forster Központ új elnökét, Sághi Attilát.
részletek >> 2014.09.04.

   
 A Nádasdy Akadémia Nádasdladányban
Harmadik Út – ökológia, építészet, művészet, paradigmaváltás címmel rendez szimpóziumot a Nádasdy Alapítvány 2014. szeptember 5-én, pénteken, Nádasdladányban, a Nádasdy-kastélyban. A szimpózium központi eleme a művészethez kötődik: a természetművészet mutatkozik be.
részletek >> 2014.09.01.

   
 Forster-gyűjtemények
A Forster Központ könyvtára, fotótára, tudományos irattára, építészettörténeti gyűjteményét őrző tervtára - a nyári szünet után szeptember elsejétől a szokásos nyitva tartási rend szerint várja az érdeklődőket, kutatókat, szakembereket.
2014.08.28.

   
 Kötődések
Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművész Kötődések című kiállításának a Forster Központ kezelésében lévő, péceli Ráday-kastély Márvány Istálló kiállítóterme ad otthont 2014. augusztus 31-től október 12-ig. A tárlatot augusztus 31-én, vasárnap, délután 4 órakor Dr. Kálnoki-Gyöngyössy Márton egyetemi docens, múzeumigazgató nyitja meg.
részletek >> 2014.08.26.

   
 A Forster Központ tájékoztatója
A Kormány 199/2014. (VIII.1.) kormányrendelete értelmében a mai naptól intézményünk neve: Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ. A Kormány rendelete értelmében változott a Központ feladat- és hatásköre, hatósági, vagyongazdálkodási, valamint szolgáltatási feladata is.
2014.08.06.

   
 Történeti park Dégen

Óriási víztükör, sétautak, újjáépült hidak, látványos park. Másfél évnyi munka után megújult a dégi Festetics-kastély történeti kertjében a Parktó és környezete. Az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében zajló parkrekonstrukció I. üteme lezárult, azonban ez nem jelenti a park teljes helyreállítását, a tervek szerint ez év őszétől folytatódik a II. és a III. ütemmel.

részletek >> 2014.07.18.

   
 Gyűjtemények
A Forster Központ Fotótára, Könyvtára, Tervtára és Tudományos Irattára 2014. augusztus 4. és augusztus 29. között nyári szünetet tart.
2014.07.30.

   
 Mesélő Műemlékek Egerben

Helytörténészek, Eger lakói mesélnek városuk, az utcák, a házak történetéről a Mesélő műemlékek - eger.pocketguideapp.com - okostelefon alkalmazáson, amelyet megjelenése óta, az elmúlt másfél hónapban már több mint kétezren töltöttek le.

részletek >> 2014.07.15.

   
  „Úton – útfélen”

Úton – útfélen címmel jelent meg gróf Nádasdy Borbála legújabb kötete, amelynek dedikálással egybekötött könyvbemutatója lesz 2014. augusztus 17-én, vasárnap, 16 órakor a nádasdladányi Nádasdy-kastélyban.

részletek >> 2014.08.11.

   
 Élet a Pipo-várban
Reneszánsz élményházat, hologram-kincstárat, 3D-s vetítőtermet és gólyafigyelőt is kialakítanak az ozorai Pipo-vár felújítása során – hangzott el azon a szakmai rendezvényen, amelyet a várkastélyt üzemeltető Forster Központ szervezett június 28-án, szombaton a Tolna megyei település műemléképületében.
részletek >> 2014.06.30.

   
 Megújuló kastélypark
A füzérradványi Károlyi-kastélyt körülvevő park térszerkezetének és vízrendszerének rekonstrukciója a Környezet- és Energia Operatív Program (KEOP) keretében valósul meg. Az Északerdő Zrt. projektjének szakmai, tudományos koordinálója a Forster Központ. Partnere Füzérradvány község önkormányzata.
részletek >> 2014.05.26.

   
 A Parktó helyreállítása
Ezév nyarán befejeződik a Forster Központ vagyonkezelésében lévő, dégi Festetics-kastély történeti kertrekonstrukciójának első üteme, a Parktó és környezete helyreállítása az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében.
részletek >> 2014.07.01.

   
 Újra lehet pályázni az Európai Örökség címre
Az Európai Bizottság 2015-ben ismét meghirdeti az Európai Örökség címre vonatkozó pályázatát, melyre az emberi erőforrások minisztere terjesztheti fel az előzetes nemzeti szintű pályázat során kiválasztott hazai helyszíneket. A helyszínek kiválasztása érdekében a minisztérium pályázatot ír ki. A pályamunkák benyújtási határideje 2014. 06. 30.
részletek >> 2014.05.13.

   
 Egy este Pipo várkastélyában
Ozorán, Pipo várkastélyában reneszánsz időutazást rendez a Forster Központ június 28-án, szombaton a „Történelmi település a Cinca mentén, reneszánsz világ Ozorán – az ozorai Pipo várkastély és környezetének turisztikai fejlesztése” című uniós program keretében
részletek >> 2014.06.16.

   
 Múzeumok éjszakája
Június 21-én, szombaton a Múzeumok éjszakáján a Forster Központ az ország különböző tájain, hét helyszínen várja hosszabbított nyitva tartással , különleges programmal az érdeklődőket.
részletek >> 2014.06.05.

   
 Kapun innen, kapun túl
Mesélő barangolásra, játékos palotajárásra hívja az általános - és középiskolás gyerekeket a Forster Központ a Várnegyedbe és a De la Motte – Beer-palotába június 5-én, csütörtökön, délelőtt 11 órakor.
részletek >> 2014.06.02.

   
 Fedezzük fel a kastélyt!
Edelény és a térség életében a L’Huillier – Coburg-kastély helyreállítása nem csak kulturális – turisztikai szempontból jelentett fontos pillanatot, de kiemelkedő szerepet játszik az oktatás, a társadalmi felzárkóztatás területén is. A gondolat jegyében indította el a Forster Központ május 26-án zárult múzeumpedagógai programját.
részletek >> 2014.05.19.

   
 Gyermeknapi várséta
A szobor-, címer-, cégéralakot öltött állatok nyomába szegődő, fölfedező sétára hívja a kisgyermekes családokat gyermeknapon a Forster Központ. Május 25-én, vasárnap, délelőtt 11 órakor indul a kalandozás a De la Motte – Beer-palotától, a Dísz térről.
részletek >> 2014.05.13.

   
 Porcelánpuska Füzérradványon
A füzérradványi Károlyi-kastélyban az állandó kiállítás enteriőrjei, a grófi szalon, a könyvtárszoba, az ebédlő a főúri világ hangulatát idézi fel. A különleges tárgyak között újra látható a hollóházi, díszes porcelánpuska.
részletek >> 2014.05.13.

   
 Múzeumok Majálisa
A Forster Központ idén is részt vesz a Múzeumok Majálisán. A múzeumi fesztivál színhelye hagyományosan a Nemzeti Múzeum kertje, időpontja május 17., szombat és május 18., vasárnap.
részletek >> 2014.05.13.

   
 Projektzárás Fájban
Kastélytörténet, természeti környezet, zene, tánc, mese, kézművesség – mindezzel megismerkedhettek azok az óvodás és általános iskolás gyermekek, akik részt vettek a fáji Fáy-kastélyban a Forster Központ múzeumpedagógiai programján.
részletek >> 2014.04.28.

   
 Kulturális Örökség Napjai
A Kulturális Örökség Napjain hagyományosan szeptember harmadik hétvégéjén – idén 20-án és 21-én - nyitják meg kapuikat a látogatók előtt azok az épületek, amelyek fontosnak tartják, hogy felhívják a figyelmet az épített örökség értékeire, megőrzésük fontosságára. Ebben az esztendőben a historizmus építészete a rendezvény központi témája.
részletek >> 2014.04.22.

   
 Budapest100 a látványraktárban
Különleges programmal, idén először csatlakozik a Budapest100 eseményeihez a Forster Központ.
Látogatói bepillanthatnak a közeljövőben megnyíló Építészeti Múzeum-látványraktárba, a Forster Központ aulájában (Budapest I. Táncsics Mihály utca 1.). A látványraktár csak vezetéssel látogatható, előzetes regisztráció szükséges: bp100.mem@gmail.com
részletek >> 2014.04.23.

   
 Füzérradványi hírek
Az érdeklődők megtekinthetik a füzérradványi Károlyi-kastélyban a hollóházi, díszes porcelánpuskát, s május 3-án részt vehetnek a hagyományos, nemzetközi vadételfőző versenyen és vadásznapon.
részletek >> 2014.04.22.

   
 A mesélő kastély
Kastélytörténet, természeti környezet, zene, tánc, mese, kézművesség – mindezzel megismerkedhettek azok az óvodás és általános iskolás gyermekek, akik részt vettek a fáji Fáy-kastélyban a Forster Központ múzeumpedagógiai programján. A mesélő kastély zárórendezvényének időpontja: április 25., péntek, 13.00 óra. Helyszíne a Fáy-kastély Zeneterme.
részletek >> 2014.04.17.

   
 Kastélyavatás
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere avatta fel március 27-én délelőtt a Forster Központ kezelésében lévő, megújult edelényi kastélyt. A Kastélysziget felújításának most lezárult első üteme túlnyomórészt európai uniós támogatásból valósult meg. A fejlesztés összköltsége 2,4 milliárd forint volt. Magyarország hetedik legnagyobb kastélya és parkja április 5-én nyitja meg kapuit a látogatók előtt.
részletek >> 2014.03.27.

   
 Programok a palotában
A Várnegyedben, a De la Motte – Beer-palota (Budapest I., Dísz tér 15.) április gyermekprogramjai általános iskolásoknak és középiskolásoknak szólnak. Húsvéti múzeumpedagógiai játék várja a kisebbeket, a Költészet Napja tiszteletére rendezett várséta a nagyobbakat.
részletek >> 2014.04.08.

   
 Füzérradványi hírek
Újra látható a füzérradványi Károlyi-kastélyban a hollóházi, díszes porcelánpuska, amit Húsvét vasárnapján is megtekinthetnek a felnőttek, míg a kicsik a tojáskereső játékban vesznek részt.
részletek >> 2014.04.10.

   
 Műemléki Világnap
Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága „Ybl Miklós üzenete a XXI. századnak” címmel ünnepi ülést rendez a Műemléki Világnap alkalmából 2014. április 16-án, délelőtt 10 órakor, a Corvinus Egyetem Dísztermében.

Képaláírás: Az egykori Festetics-palota ma az Andrássy-egyetem otthona
részletek >> 2014.04.15.

   
 Szulejmán nyomában
A Pécsi Kulturális Központ felkérésére a Forster Központ – a pécsi Jakováli Haszan-dzsámi kezelője – részt vett a Szulejmán nyomában című honismereti és turisztikai játéksorozatban, amelyet családok, iskolás csapatok és baráti társaságok számára írtak ki a szervezők, a Pécsi Kulturális Központ mellett a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága és a Janus Pannonius Múzeum.
részletek >> 2014.04.04.

   
 „Életmódja”: építész
Ybl Miklós tiszteletére az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézet, Budapest Főváros levéltára, a BME Építészettörté- neti és Műemléki Tanszék, a Forster Központ és a Hild – Ybl Alapítvány konferenciát tart április 8-án, a MTA Félköríves termében, majd április 9-én, Budapest Főváros Levéltárában. Az „Ybl Miklós, az Akadémia bizalmi építésze” című kiállítást Marosi Ernő akadémikus nyitja meg az első napon.
részletek >> 2014.03.31.

   
 Önkéntesek Majkon
A Forster Központ szervezésében, helyi kezdeményezésként Majkon, a Kamalduli Remeteség környékén, március 30-án, vasárnap önkéntesek vettek részt a tavaszi erdőtakarításban, szemétszedésben. A Székesfehérvárról, Kisbérről, Budapestről érkező önkéntesek többsége nem először járt Majkon, tavaly részt vettek a levendulaszüreten. A Remeteség cellaházai jelenleg is látogathatók, megújult konventépülete, melyet az önkéntesek most megtekintettek (képünk), május végétől várja az érdeklődőket.
2014.04.02.

   
 A vizek nyomában
A vízről szól a budavári De la Motte – Beer-palota (Budapest, I. Dísz tér 15.) programja március 31-én, hétfőn, délelőtt 11 órakor. Előadásra, majd azt követően egy órás vársétára invitáljuk az érdeklődőket.
részletek >> 2014.03.20.

   
 Kávézó a Kastélyszigeten
A Forster Központ egyfordulós nyilvános pályázatot hirdet az Edelényi Kastélysziget múzeumi kávézójának üzemeltetésére 2014. április 10-től öt éves időtartamra.
A pályázat benyújtásának határideje 2014. április 5.
részletek >> 2014.03.05.

   
 Tavaszi kapunyitás
A téli szünet után, a nemzeti ünnep alkalmából, március 14-én, 15-én, 16-án kitárják kapuikat a Forster Központ kezelésében lévő műemlékek, műemlékegyüttesek, hogy azután április elsejétől kiállításaikkal és rendezvényeikkel várják újra a látogatókat. Kivétel a megújult edelényi L’Huillier – Coburg-kastély, amely április ötödikétől fogadja az érdeklődőket.
részletek >> 2014.03.12.

   
 Gyermekek és az építészet
A gyermekeknek szóló internetes oldalak európai uniós digitális versenyében, a Legjobb Európai Gyermekbarát Tartalom felnőtt, nem szakmabeliek kategóriájában a második díjat a ludbriko.hu oldal nyerte el. A ludbriko elindítója, szerkesztője Gődény Éva építészmérnök a Forster Központ munkatársa.
részletek >> 2014.02.21.

   
 Az éltető vízről – játékosan
A Víz világnapja jegyében a budavári De la Motte – Beer-palotában, március 17-én, 18-án és 19-én múzeumpedagógiai foglalkozások várják az általános iskolás gyermekeket.

Fotó: Kiss-Kuntler Árpád: Hangulatok – tabló (a fotópályázat első díjasa)
részletek >> 2014.03.03.

   
 Erdélyi falképek
Falképrestaurálás és dokumentálás Erdélyben címmel műhelykonferenciát tart a Forster Központ a De la Motte – Beer-palotában (Budapest I., Dísz tér 15.), 2014. március 13-án, csütörtökön 16 órakor
részletek >> 2014.03.06.

   
 Eszterháza Központ
A kormány döntése értelmében az Esterházy-kastély kiválik a Forster Központból, s Fertőd – Eszterházán 2014. március elsejével megalakul az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont (Eszterháza Központ). Erről tartott február 19-én, az esterházy-kastélyban sajtótájékoztatót L. Simon László kormánybiztos, Cselovszki Zoltán, a Forster Központ elnöke, jelen volt a térség országgyűlési képviselője Firtl Mátyás.
részletek >> 2014.02.20.

   
 Védettség, kivitel, restitúció
A kulturális örökség védelméről szóló törvény több hónapon át, széleskörű szakmai egyeztetés eredményeként előkészített módosításai – az egyes kulturális tárgyú törvények módosításáról szóló 2013. évi CCXVII. törvény alapján – 2014. január 12-én lépnek hatályba.
részletek >> 2014.01.08.

   
 Farsang a palotában
A De la Motte – Beer-palotától (I., Dísz tér 15.) indul a Patikus útján elnevezésű várséta, amely a lakóépület egykori tulajdonosának útját járja be a budai Várnegyedben. Februárban farsangi gyermekmulatságok lesznek a palotában az óvodáskorúak, illetve a kisiskolások kedvére.
részletek >> 2014.01.23.

   
 Kávézó a Kastélyszigeten
A Forster Központ egyfordulós nyilvános pályázatot hirdet az Edelényi Kastélysziget múzeumi kávézójának üzemeltetésére 2014. március 10-től öt éves időtartamra.
részletek >> 2014.01.23.

   
 Műemlékőr konferencia
A HerMan projekt Műemlékőr programjának keretében Megelőző karbantartó szolgáltatás (MKSZ) bevezetése és működtetése műemlék épületeken címmel, európai kitekintésű tematikus konferenciát rendez a Forster Központ 2014. február 13-án, csütörtökön, 10 órai kezdéssel, Budapesten, a Párbeszédek Házában (VIII. Horánszky utca 20.)
részletek >> 2014.02.07.

   
 Díj és emlékérem
A műemlékvédelemben és a régészeti örökség megőrzésében kifejtett kiemelkedő munka elismerésére létrehozott Forster Gyula- és Schönvisner István-díj, illetve emlékérem odaítélésre hagyományosan minden év januárjában lehet megtenni a javaslatokat. A kitüntetések átadására a Műemléki Világnapon kerül sor.
részletek >> 2014.01.06.

   
 Élet a palotában
Kiállításával és kulturális programjaival naponta 11 – 19 óráig várja látogatóit a budai Várnegyed életmód múzeuma, a De la Motte – Beer-palota (Budapest I., Dísz tér 15.).
részletek >> 2014.01.06.

   
 Műemlék-kalauz
A Forster Központ kiadásában megjelent Sudár Balázs Jakováli Haszan pasa dzsámija Pécsen című műemlék-kalauza. A fotókkal , korabeli térképekkel gazdagon illusztrált füzet történeti, építészeti képet ad, bemutatja a dzsámi felújítását is.
részletek >> 2013.12.16.

   
 Budapest világörökség
Budapest világörökségi helyszín – Budapest – Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út – Hungarikum-díjat kapott
2013.12.17.

   
 A Média Építészeti Díja

A Média Építészeti Díját épület kategóriában Molnár Csaba Ybl-díjas építész és csapata kapta a Fertőd – eszterházai Esterházy-kastély Bábszínház – Víztorony – Narancsház-épületegyüttes rekonstrukciójának tervezéséért.

részletek >> 2013.11.11.

   
 Év végi munkarend
A Forster Központ december 23-án, hétfőn, illetve december 30-án, hétfőn és 31-én, kedden igazgatási szünetet tart. A Műtárgyfelügyeleti Iroda ügyfélszolgálata a hivatali rend szerint működik. A Tudományos irattár, a Tervtár, a Fotótár, a Könyvtár 2013. december 19-től 2014. január 3-ig között zárva van.
2013.12.13.

   
 Nyitás januárban
A De la Motte – Beer-palota 2013. december 21-től 2014. január 1-ig zárva tart. Január másodikától kiállításával és programjaival újra várja látogatóit a budai Várnegyed életmód múzeuma.

Fotó: Kiss-Kuntler Árpád: Hangulatok – részlet a Palota fotópályázatának nyertes alkotásából
2013.12.20.

   
 Adventi játszóház

Hogyan élhetett advent idején, hogyan várhatta a karácsonyt több mint kétszáz esztendeje a jómódú patikus budai palotájában? December 15-én, vasárnap, délelőtt 10.00 és 13 óra között erről is hallhatnak kicsik és nagyok a De la Motte – Beer-palota (Budapest I., Dísz tér 15.).adventi játszóházában.

részletek >> 2013.12.09.

   
 Könyvbemutató

A De la Motte – Beer-palota (Budapest I., Dísz tér 15.) könyvbemutató-sorozatának keretében december 13-án, „boszorkánypénteken”, 19 órakor az érdeklődők Ugron Zsolna Erdélyi Menyegző című új regényével ismerkedhetnek meg.

részletek >> 2013.12.05.

   
 Henszlmann-bicentenárium
Henszlmann Imre születésének 200. évfordulója alkalmából a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézet és az MTA Művészeti Gyűjteménye kiállítását rendezett. A bemutatott anyagban szép számmal szerepelnek a Forster Központ gyűjteményének darabjai.
részletek >> 2013.10.21.

   
 Könyvbemutató
A budai Várnegyedben, a De la Motte – Beer –palotában (Budapest I., Dísz tér 15.), december 4-én, 18.00 órakor tartja a Táltosok Barlangja című új könyvének bemutatóját Purisaca Golenya Ágnes. Az est keretében kerül sor Szabó Ágnes és Dunai Márk Bence Az álmok földje, avagy mit üzen Ausztrália a magyaroknak? című vetítéses előadására.
2013.11.21.

   
 A patikus útján
A Forster Központ vársétára hívja az érdeklődőket, amely a De la Motte – Beer-palotából indul, s bejárja a Várnegyed utcáit a „patikus útján”, november 24-én vasárnap és december 7-én, szombaton.
részletek >> 2013.11.15.

   
 Könyvbemutató: Középkori templomok a Tiszától a Kárpátokig
A Forster Központ Tudományos és Gyűjteményi Főosztálya rendezésben november 20-án, szerdán, délután 4 órakor a De la Motte – Beer-palota (Budapest, I. Dísz tér 15.) lesz a színhelye a Középkori templomok a Tiszától a Kárpátokig című könyv bemutatójának és a kötethez kapcsolódó műhelykonferenciának.
részletek >> 2013.11.14.

   
 „Így éltek a palotában” - képeken
Huszonegy szerző százkilencven alkotása érkezett a Forster Központ „Így éltek a palotában” című fotópályázatára. A háromtagú zsűri döntése, illetve a közönségszavazatok nyomán kialakult a díjazottak listája. Az ünnepélyes díjátadás 2013. november 15-én, pénteken, délután 3 órakor lesz a De la Motte – Beer-palotában (Budapest, I., Dísz tér 15.)
részletek >> 2013.11.08.

   
 Történeti táj és európai egyezmény
A budavári De la Motte – Beer-palota lesz a színhelye – 2013. november 12-én, kedden – , a Forster Központ rendezésében az Európai Táj Egyezmény tárcaközi munkacsoport műhelykonferenciájának, amelynek címe: A történeti táj védelme és az Európai Táj Egyezmény, A táj mint kulturális örökség – tájgazdálkodás / örökséggazdálkodás
részletek >> 2013.10.29.

   
 Múzeumi játékok Ozorán
A Forster Központ öt történeti helyszínen folyó játékos, ismeretterjesztő múzeumpedagógiai programsorozata november 8-án, Ozorán, a Pipo-várkastélyban érkezett a projektzáró eseményhez.
részletek >> 2013.10.30.

   
 Fotópályázat - Közönség szavazat
„Így éltek a palotában” címmel hirdetett fotópályázatot a Forster Központ. A közönségszavazatok a beérkezett képekre 2013. október 31-ig adhatók le. Az eredményhirdetés időpontja: 2013. november 8.
2013.10.22.

   
 Múzeumok mindenkinek
A Forster Központ a kezelésében lévő történeti emlékek közül öt helyszínen fogad játékos históriai, művészeti kalandozásra, a műemlékek megismerésére hívogató múzeumpedagógia programon gyermeket, fiatalokat, tanáraikat, családokat. Október 26-án Fertőd – Eszterházán az Esterházy-kastélyban, október 27-én Pécsett a Jakováli Haszan-dzsámiban rendezik meg a Múzeumok mindenkinek projektzáró programját.
részletek >> 2013.10.17.

   
 Akcióban a Műemlékőr
A HerMan projekt keretében, a Forster Központ szakmai partnerségével a gyakorlatban mutatkozott be szeptember 21-én, Egerben, a Trinitárius templomban és a Kis Zsinagógában a Műemlékőr, a holland Monumentenwacht - a műemlékek tervszerű, megelőző karbantartását, állagmegóvását támogató – szolgálat hazai adaptációja. Az esemény keretében a holland nagykövetség diplomatája ünnepélyesen átadta a Forster Központ elnökének a Monumentenwacht Noord-Brabant ajándékát, egy Monumentenwacht-furgont.
részletek >> 2013.09.23.

   
 A patikus háza a Múzeumok Őszi Fesztiválján
A Múzeumok Őszi Fesztiválján állandó látnivalóin kívül különlegességekkel is várja az érdeklődőket a De la Motte – Beer-palota életmód-történeti kiállítása. Október 26-án és 27-én, délután három órakor a "Pincétől a padlásig" című tárlatvezetésen szó lesz a művészettörténeti kutatásokról is.
részletek >> 2013.10.18.

   
 Miről mesél a kastély?
Az Új Széchenyi Terv keretében, csaknem 20 millió forintos, vissza nem térítendő európai uniós támogatással indul el az Edelényi Kastélysziget múzeumpedagógiai programja a kiemelt turisztikai projekt megvalósítási fázisában lévő L’Huillier - Coburg-kastélyban. A nyitórendezvény időpontja: szeptember 24.
részletek >> 2013.09.20.

   
 Forster-könyvtár
A Forster Központ könyvtára néhány hetes technikai szünet után, október huszonegyedikétől, a régi nyitva tartási rend szerint, megújult olvasóteremmel, a korábbinál nagyobb szabadpolcos rendszerrel újra várja Olvasóit.
2013.10.17.

   
 Fotópályázat
A Forster Központ „Így éltek a palotában” címmel fotópályázatot hirdet. Témája a budavári De la Motte – Beer-palota (1014 Budapest, Dísz tér 1.), amelynek épülete barokk tereivel, berendezésével, műtárgyaival és használati eszközeivel a XVIII. századi Buda polgári életébe kalauzol. Beküldési határidő: 2013. szeptember 30.
részletek >> 2013.08.16.

   
 A patikus háza a Múzeumok Őszi Fesztiválján
A Múzeumok Őszi Fesztiválján, szeptember harmincadika és október huszonhetedike között különlegességekkel is várja az érdeklődőket a De la Motte – Beer-palota életmód-történeti kiállítása. Október hatodikán, a patikus útján, mesélő házak között sétára invitálja a látogatókat, október 11-én, a Tanárok Éjszakáján múzeumpedagógiai programjait mutatja be.
részletek >> 2013.09.23.

   
 Műemlékőr Egerben
Egerben, szeptember 21-én, szombaton a HerMan projekt keretében, a Forster Központ szakmai partnerségével a gyakorlatban mutatkozik be a Műemlékőr, a holland Monumentenwacht - a műemlékek tervszerű, megelőző karbantartását, állagmegóvását támogató – szolgálat hazai adaptációja. A program színhelye a Trinitárius templom és a Kis Zsinagóga.
részletek >> 2013.09.17.

   
 Kulturális Örökség Napjai
A Kulturális Örökség Napjain szeptember 21-én és 22-én - nyitják meg kapuikat a látogatók előtt azok az épületek, amelyek fontosnak tartják, hogy felhívják a figyelmet az épített örökség értékeire, megőrzésük fontosságára. A Forster Központ kezelésében lévő műemlékek közül ebben az esztendőben tizenkét épületre, várra, múltat idéző romra kerül föl a Kulturális Örökség Napjai zászlaja.
részletek >> 2013.09.13.

   
 Fesztivál és falunap Füzérradványon
Az Északkelet-magyarországi Hegyközben megbújó Füzérradvány község önkormányzata idén is megrendezi hagyományos Derelyefőző Fesztiválját és Falunapját, melynek a település országosan ismert műemléke, a Károlyi-kastély történeti parkja ad otthont augusztus 10-én, szombaton.
részletek >> 2013.08.08.

   
 A Világörökség Bizottság üléséről
Az UNESCO Világörökség Bizottság 2013. június 16-27. között tartotta 37. ülésszakát Kambodzsában, Phnom Penhben. Az ülésszakon többek közt megtárgyalták a megőrzési állapotjelentéseket is, amelyek sorában két magyar világörökségi helyszín – Tokaj történelmi borvidék kultúrtáj és Budapest – a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út – is szerepelt.
részletek >> 2013.07.18

   
 Régi-új műkincsek a füzérradványi kastélyban
Gróf Károlyi Lászlóné, gróf Apponyi Franciskát (1879-1958), a ma Fóton élő Károlyi gróf nagyanyját és édesapját, gróf Károlyi Istvánt (1898-1967), a kastély utolsó tulajdonosát ábrázolja az a két festmény, amelyet gróf Károlyi László (1931-) a Forster Központ kezelésében lévő füzérradványi Károlyi-kastélynak ajándékozott.
részletek >> 2013.07.02.

   
 Műtárgyfelügyeleti Iroda

A Műtárgyfelügyeleti Iroda 2013. szeptember 2-án új hivatali helyiségbe, a Forster Központ székházába költözik. Az Iroda ügyfélfogadását és a műtárgykiviteli engedélyezéshez szükséges szemléket szeptember 5-ödikétől az ügyfélfogadás korábbi rendje szerint tartja.

Cím: 1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 1., földszint.
Telefon: +36 30 512 2454
e-mail: mutargy@forsterkozpont.hu
műtárgykiviteli ügyekben: kivitel@ forsterkozpont.hu

2013.08.30.

   
 Kulturális Örökség Napjai
A Kulturális Örökség Napjain hagyományosan szeptember harmadik hétvégéjén - ebben az esztendőben 21-én és 22-én - nyitják meg kapuikat a látogatók előtt azok az épületek, amelyek fontosnak tartják, hogy felhívják a figyelmet az épített örökség értékeire, megőrzésük fontosságára. Idén A vizek házai címet viseli a rendezvény.
részletek >> 2013.07.16.

   
 Kitárja kapuját a Patikus háza
Új látványosság? Titkokat rejtő palota? Szellemi, históriai, építészettörténeti, a budai polgári életmódot megismertető kalandozás? Mindez együtt és külön-külön is igaz az egykorvolt patika- és lakóházra a budai várban, a Dísz téren álló De la Motte – Beer-palotára, a Forster Központ új, életmód-történeti múzeumára, amely június 22-től, először a Múzeumok éjszakájának napján várja látogatóit.
részletek >> 2013.06.18.

   
 Sajtótájékoztató Bécsben
Az Eszterházi Vigasságok eseménysorozatának ausztriai bemutatkozását komoly sajtóérdeklődés kísérte 2013. június 27-én délelőtt az osztrák fővárosban. A sajtótájékoztatónak a Bécsi Magyar Nagykövetség történelmi múltra visszatekintő, bankgassei épületében adott otthont.
részletek >> 2013.06.28.

   
 A magyar kultúra élő helyszíne
Az az ország, amely ország egységben tud élni az ősök hagyatékával, és nem herdálja el az örökséget, erőssé és sikeressé válik - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Forster Központ kezelésében lévő fertődi Esterházy-kastély megújult Marionettszínházának átadási ünnepségén, a kihelyezett kormányülést megelőzően.
részletek >> 2013.06.19.

   
 Történeti kertek helyreállítása
Összesen több mint félmilliárd forint költségvetéssel kezdődhet meg a fertődi Esterházy-kastélypark egy fontos részének és a dobai Erdődy-kastélypark (képünk) csaknem egészének helyreállítása. A támogatást a projektgazda Forster Központ a Környezet és Energetika Operatív Program (KEOP) „Gyűjteményes és történeti kertek” helyreállítására kiírt pályázatán nyerte el.
részletek >> 2013.06.13.

   
 Mulatságok, históriai séták
Érdeklődők sokasága várta, hogy megnézhesse a Patikus házát a nyitás napján, a budai Várban, a Dísz téren. Körbejárhassa a szobákat, meghallgathassa a gyertyafényes koncertet. De nem kisebb sikert aratott a Múzeumok éjszakája a Forster Központ tizenegy műemléki helyszínén, kastélyokban, palotákban, várban, dzsámiban.
részletek >> 2013.06.24.

   
 Várnapok Sirokon

2013. június 15-én és 16-án, tizenhetedik alkalommal kerül sor a Várnapokra a Tarna-menti Sirokon. A sziklatömb tetejére és belsejébe épült siroki barlangvár kezelője a Forster Központ, amelynek elnöke, Cselovszki Zoltán nyitja meg a programot.

részletek >> 2013.06.14.

   
 Megnyílt a Marionettszínház
Május 31-én, pénteken megnyitotta kapuit a rekonstruált Marionettszínház a fertődi Esterházy-kastélyegyüttesben. A nyitókoncerten, a Győri Filharmonikusokat Rácz Márton vezényelte, az est szólistája Perényi Miklós gordonkaművész volt. Ezzel kezdetét vette az Eszterházi Vigasságok 15 héten át tartó programsorozata. Képünk a nyitókoncerten készült.
részletek >> 2013.06.04.

   
 Múzeumok mindenkinek

Pécsett, a Jakováli Haszan pasa-dzsámiban egész napos családi programot
rendezett június elsején, szombaton a „Múzeumok mindenkinek” projekt (TÁMOP 3.2.8.B 12/1) keretében a Forster Központ.

részletek >> 2013.06.03.

   
 Tavaszi kapunyitás
a Forster-központ műemlékeiben

A téli szünet után március derekán nyitja kapuit a Forster-központ vagyonkezelésében lévő műemlékek, műemlékegyüttesek egy része, hogy azután fokozatosan a hó végétől, illetve áprilistól egyre több helyszín várja kiállításokkal, programokkal az érdeklődőket.

részletek >> 2013.03.11.

   
 Kulturális örökség menedzsment konferencia

2013. március 6-án Egerben az Eszterházy Károly Főiskola lesz a színhelye a Central Europe program HERMAN projektje keretében megrendezett Kulturális örökség menedzsment konferenciának. A HERMAN projekt konzorciumi vezetője Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata, a projekt partnerek: a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ (H), Regensburg városa (D), Lublin Város Önkormányzata (PL), az IRM Institute of Urban Development (PL), a Marco Polo System EEIG (IT), Ravenna Város Önkormányzata (IT), Ferrara Tartomány (IT) és Treviso Tartomány (IT).

részletek >> 2013.03.01.

   
 Holt-Bódva revitalizáció

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a polgárok európai évének alkalmából indítja útjára az „Uniós Fejlesztések nyílt napja – séta a kulisszák mögött” elnevezésű programját. 2013. március 2-án, szombaton a rendezvény keretében országszerte közel harminc olyan beruházást bemutatva, amelyek egyébként nem látogathatók, vagy csak belépőjeggyel tekinthetők meg. A nyílt napon a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ két helyszínnel vesz részt. Az Esterházy-kastély (Fertőd – Eszterháza) mellett egy kevésbé ismert fejlesztéssel ismerkedhetnek meg az érdeklődők az Észak-magyarországi régióban, Edelényben, a Kastélyszigeten bemutatjuk a Holt-Bódva revitalizációs projektet.

részletek >> 2013.02.25.

   
 UNESCO – ICOMOS szakértői misszió

Magyarország meghívására 2013. február 25 és március 1. között az UNESCO és az ICOMOS (International Council on Monuments and Sites), a Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa megbízásából kéttagú szakértői (reaktív monitoring) misszió látogat Budapestre, hogy tanulmányozza a Duna-partok – Budai Várnegyed – Andrássy út világörökségi helyszínt.

részletek >> 2013.02.22.

   
 Világörökségi állapotjelentés

Magyarország – mint a Világörökség Egyezmény Részes Állama - képviseletében az Emberi Erőforrások Minisztériuma jóváhagyását követően Cselovszki Zoltán, a Forster Központ elnöke, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Világörökség Szakbizottságának elnöke, 2013. január 30-án benyújtotta a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj, illetve Budapest – a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út világörökségi helyszín megőrzési állapotáról szóló jelentéseket.

részletek >> 2013.02.07.

   
 Világörökség Magyarországon

A Világörökség Egyezmény negyvenedik évfordulója és a hazai "Világörökség Éve" tiszteletére az esztendő záróeseményeként a hazai világörökségi helyszíneket bemutató kiállítás látható a Forster-központ aulájában (Budapest I., Táncsics Mihály utca 1.). A tárlatot 2012. december 17-én, hétfőn, délután 14 órakor dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke és Cselovszki Zoltán, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ elnöke nyitja meg. A kiállítás 2013. május 31-ig látogatható, hétköznap 09 és 16 óra között.
részletek >> 2012.12.13.

   
 Merre tovább Eszterháza?
2012. májusában lezárult a fertődi Esterházy-kastély fejlesztésének első üteme, amelynek köszönhetően régi fényében ragyog az emeleti zeneterem és a díszterem, megújult a kastély homlokzata, a lépcsőház, a nyári ebédlő, a díszudvar, a marionettszínház tetőszerkezete, új parkoló épült a látogatók számára. Folyamatban van a rekonstrukció második üteme, amelynek során restaurálják a fogadóteret, a kínai lakk-kabinetet és a porcelánkabinetet, a kastély fogadóterét, befejeződik a marionettszínház-narancsház épületegyüttes helyreállítása, valamint az üzemeltetéshez kapcsolódó fejlesztésekre is sor kerül. Közben Eszterháza elnyerte a fejlesztés harmadik ütemére is az Európai Uniós támogatást. Ebben a szakaszban a kiskastély helyreállítása, Mária Terézia lakosztályának és Esterházy „Fényes” Miklós második emeleti magánlakosztályának rekonstruálása van napirenden. Eszterháza, az Esterházy-kastély jelenéről, jövőjéről beszél dr. Zumbok Ferenc kormánybiztos.
részletek >> 2012.12.01.

   
 A műtárgyhamisítás ellen

2012. november 20-án, Budapesten rendezte meg a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZNTH) a „Hamisított műtárgyak karanténban? Új utakon a műtárgyhamisítás ellen” című egész napos konferenciát.
 
részletek >> 2012.12.01.