Akadálymentesített verzió   english magyar  
     
 
   
       
 Vissza a főoldalra

Hírek

 A Forster Központ tájékoztatója
A Kormány 199/2014. (VIII.1.) kormányrendelete értelmében a mai naptól intézményünk neve: Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ. A Kormány rendelete értelmében változott a Központ feladat- és hatásköre, hatósági, vagyongazdálkodási, valamint szolgáltatási feladata is.
2014.08.06.

   
 Gyűjtemények
A Forster Központ Fotótára, Könyvtára, Tervtára és Tudományos Irattára 2014. augusztus 4. és augusztus 29. között nyári szünetet tart.
2014.07.30.

   
 Történeti park Dégen

Óriási víztükör, sétautak, újjáépült hidak, látványos park. Másfél évnyi munka után megújult a dégi Festetics-kastély történeti kertjében a Parktó és környezete. Az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében zajló parkrekonstrukció I. üteme lezárult, azonban ez nem jelenti a park teljes helyreállítását, a tervek szerint ez év őszétől folytatódik a II. és a III. ütemmel.

részletek >> 2014.07.18.

   
 Mesélő Műemlékek Egerben

Helytörténészek, Eger lakói mesélnek városuk, az utcák, a házak történetéről a Mesélő műemlékek - eger.pocketguideapp.com - okostelefon alkalmazáson, amelyet megjelenése óta, az elmúlt másfél hónapban már több mint kétezren töltöttek le.

részletek >> 2014.07.15.

   
 Élet a Pipo-várban
Reneszánsz élményházat, hologram-kincstárat, 3D-s vetítőtermet és gólyafigyelőt is kialakítanak az ozorai Pipo-vár felújítása során – hangzott el azon a szakmai rendezvényen, amelyet a várkastélyt üzemeltető Forster Központ szervezett június 28-án, szombaton a Tolna megyei település műemléképületében.
részletek >> 2014.06.30.

   
 Megújuló kastélypark
A füzérradványi Károlyi-kastélyt körülvevő park térszerkezetének és vízrendszerének rekonstrukciója a Környezet- és Energia Operatív Program (KEOP) keretében valósul meg. Az Északerdő Zrt. projektjének szakmai, tudományos koordinálója a Forster Központ. Partnere Füzérradvány község önkormányzata.
részletek >> 2014.05.26.

   
 A Parktó helyreállítása
Ezév nyarán befejeződik a Forster Központ vagyonkezelésében lévő, dégi Festetics-kastély történeti kertrekonstrukciójának első üteme, a Parktó és környezete helyreállítása az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében.
részletek >> 2014.07.01.

   
 Újra lehet pályázni az Európai Örökség címre
Az Európai Bizottság 2015-ben ismét meghirdeti az Európai Örökség címre vonatkozó pályázatát, melyre az emberi erőforrások minisztere terjesztheti fel az előzetes nemzeti szintű pályázat során kiválasztott hazai helyszíneket. A helyszínek kiválasztása érdekében a minisztérium pályázatot ír ki. A pályamunkák benyújtási határideje 2014. 06. 30.
részletek >> 2014.05.13.

   
 Egy este Pipo várkastélyában
Ozorán, Pipo várkastélyában reneszánsz időutazást rendez a Forster Központ június 28-án, szombaton a „Történelmi település a Cinca mentén, reneszánsz világ Ozorán – az ozorai Pipo várkastély és környezetének turisztikai fejlesztése” című uniós program keretében
részletek >> 2014.06.16.

   
 Múzeumok éjszakája
Június 21-én, szombaton a Múzeumok éjszakáján a Forster Központ az ország különböző tájain, hét helyszínen várja hosszabbított nyitva tartással , különleges programmal az érdeklődőket.
részletek >> 2014.06.05.

   
 Kapun innen, kapun túl
Mesélő barangolásra, játékos palotajárásra hívja az általános - és középiskolás gyerekeket a Forster Központ a Várnegyedbe és a De la Motte – Beer-palotába június 5-én, csütörtökön, délelőtt 11 órakor.
részletek >> 2014.06.02.

   
 Fedezzük fel a kastélyt!
Edelény és a térség életében a L’Huillier – Coburg-kastély helyreállítása nem csak kulturális – turisztikai szempontból jelentett fontos pillanatot, de kiemelkedő szerepet játszik az oktatás, a társadalmi felzárkóztatás területén is. A gondolat jegyében indította el a Forster Központ május 26-án zárult múzeumpedagógai programját.
részletek >> 2014.05.19.

   
 Gyermeknapi várséta
A szobor-, címer-, cégéralakot öltött állatok nyomába szegődő, fölfedező sétára hívja a kisgyermekes családokat gyermeknapon a Forster Központ. Május 25-én, vasárnap, délelőtt 11 órakor indul a kalandozás a De la Motte – Beer-palotától, a Dísz térről.
részletek >> 2014.05.13.

   
 Porcelánpuska Füzérradványon
A füzérradványi Károlyi-kastélyban az állandó kiállítás enteriőrjei, a grófi szalon, a könyvtárszoba, az ebédlő a főúri világ hangulatát idézi fel. A különleges tárgyak között újra látható a hollóházi, díszes porcelánpuska.
részletek >> 2014.05.13.

   
 Múzeumok Majálisa
A Forster Központ idén is részt vesz a Múzeumok Majálisán. A múzeumi fesztivál színhelye hagyományosan a Nemzeti Múzeum kertje, időpontja május 17., szombat és május 18., vasárnap.
részletek >> 2014.05.13.

   
 Projektzárás Fájban
Kastélytörténet, természeti környezet, zene, tánc, mese, kézművesség – mindezzel megismerkedhettek azok az óvodás és általános iskolás gyermekek, akik részt vettek a fáji Fáy-kastélyban a Forster Központ múzeumpedagógiai programján.
részletek >> 2014.04.28.

   
 Kulturális Örökség Napjai
A Kulturális Örökség Napjain hagyományosan szeptember harmadik hétvégéjén – idén 20-án és 21-én - nyitják meg kapuikat a látogatók előtt azok az épületek, amelyek fontosnak tartják, hogy felhívják a figyelmet az épített örökség értékeire, megőrzésük fontosságára. Ebben az esztendőben a historizmus építészete a rendezvény központi témája.
részletek >> 2014.04.22.

   
 Budapest100 a látványraktárban
Különleges programmal, idén először csatlakozik a Budapest100 eseményeihez a Forster Központ.
Látogatói bepillanthatnak a közeljövőben megnyíló Építészeti Múzeum-látványraktárba, a Forster Központ aulájában (Budapest I. Táncsics Mihály utca 1.). A látványraktár csak vezetéssel látogatható, előzetes regisztráció szükséges: bp100.mem@gmail.com
részletek >> 2014.04.23.

   
 Füzérradványi hírek
Az érdeklődők megtekinthetik a füzérradványi Károlyi-kastélyban a hollóházi, díszes porcelánpuskát, s május 3-án részt vehetnek a hagyományos, nemzetközi vadételfőző versenyen és vadásznapon.
részletek >> 2014.04.22.

   
 A mesélő kastély
Kastélytörténet, természeti környezet, zene, tánc, mese, kézművesség – mindezzel megismerkedhettek azok az óvodás és általános iskolás gyermekek, akik részt vettek a fáji Fáy-kastélyban a Forster Központ múzeumpedagógiai programján. A mesélő kastély zárórendezvényének időpontja: április 25., péntek, 13.00 óra. Helyszíne a Fáy-kastély Zeneterme.
részletek >> 2014.04.17.

   
 Kastélyavatás
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere avatta fel március 27-én délelőtt a Forster Központ kezelésében lévő, megújult edelényi kastélyt. A Kastélysziget felújításának most lezárult első üteme túlnyomórészt európai uniós támogatásból valósult meg. A fejlesztés összköltsége 2,4 milliárd forint volt. Magyarország hetedik legnagyobb kastélya és parkja április 5-én nyitja meg kapuit a látogatók előtt.
részletek >> 2014.03.27.

   
 Programok a palotában
A Várnegyedben, a De la Motte – Beer-palota (Budapest I., Dísz tér 15.) április gyermekprogramjai általános iskolásoknak és középiskolásoknak szólnak. Húsvéti múzeumpedagógiai játék várja a kisebbeket, a Költészet Napja tiszteletére rendezett várséta a nagyobbakat.
részletek >> 2014.04.08.

   
 Füzérradványi hírek
Újra látható a füzérradványi Károlyi-kastélyban a hollóházi, díszes porcelánpuska, amit Húsvét vasárnapján is megtekinthetnek a felnőttek, míg a kicsik a tojáskereső játékban vesznek részt.
részletek >> 2014.04.10.

   
 Műemléki Világnap
Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága „Ybl Miklós üzenete a XXI. századnak” címmel ünnepi ülést rendez a Műemléki Világnap alkalmából 2014. április 16-án, délelőtt 10 órakor, a Corvinus Egyetem Dísztermében.

Képaláírás: Az egykori Festetics-palota ma az Andrássy-egyetem otthona
részletek >> 2014.04.15.

   
 Szulejmán nyomában
A Pécsi Kulturális Központ felkérésére a Forster Központ – a pécsi Jakováli Haszan-dzsámi kezelője – részt vett a Szulejmán nyomában című honismereti és turisztikai játéksorozatban, amelyet családok, iskolás csapatok és baráti társaságok számára írtak ki a szervezők, a Pécsi Kulturális Központ mellett a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága és a Janus Pannonius Múzeum.
részletek >> 2014.04.04.

   
 „Életmódja”: építész
Ybl Miklós tiszteletére az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézet, Budapest Főváros levéltára, a BME Építészettörté- neti és Műemléki Tanszék, a Forster Központ és a Hild – Ybl Alapítvány konferenciát tart április 8-án, a MTA Félköríves termében, majd április 9-én, Budapest Főváros Levéltárában. Az „Ybl Miklós, az Akadémia bizalmi építésze” című kiállítást Marosi Ernő akadémikus nyitja meg az első napon.
részletek >> 2014.03.31.

   
 Önkéntesek Majkon
A Forster Központ szervezésében, helyi kezdeményezésként Majkon, a Kamalduli Remeteség környékén, március 30-án, vasárnap önkéntesek vettek részt a tavaszi erdőtakarításban, szemétszedésben. A Székesfehérvárról, Kisbérről, Budapestről érkező önkéntesek többsége nem először járt Majkon, tavaly részt vettek a levendulaszüreten. A Remeteség cellaházai jelenleg is látogathatók, megújult konventépülete, melyet az önkéntesek most megtekintettek (képünk), május végétől várja az érdeklődőket.
2014.04.02.

   
 A vizek nyomában
A vízről szól a budavári De la Motte – Beer-palota (Budapest, I. Dísz tér 15.) programja március 31-én, hétfőn, délelőtt 11 órakor. Előadásra, majd azt követően egy órás vársétára invitáljuk az érdeklődőket.
részletek >> 2014.03.20.

   
 Kávézó a Kastélyszigeten
A Forster Központ egyfordulós nyilvános pályázatot hirdet az Edelényi Kastélysziget múzeumi kávézójának üzemeltetésére 2014. április 10-től öt éves időtartamra.
A pályázat benyújtásának határideje 2014. április 5.
részletek >> 2014.03.05.

   
 Tavaszi kapunyitás
A téli szünet után, a nemzeti ünnep alkalmából, március 14-én, 15-én, 16-án kitárják kapuikat a Forster Központ kezelésében lévő műemlékek, műemlékegyüttesek, hogy azután április elsejétől kiállításaikkal és rendezvényeikkel várják újra a látogatókat. Kivétel a megújult edelényi L’Huillier – Coburg-kastély, amely április ötödikétől fogadja az érdeklődőket.
részletek >> 2014.03.12.

   
 Gyermekek és az építészet
A gyermekeknek szóló internetes oldalak európai uniós digitális versenyében, a Legjobb Európai Gyermekbarát Tartalom felnőtt, nem szakmabeliek kategóriájában a második díjat a ludbriko.hu oldal nyerte el. A ludbriko elindítója, szerkesztője Gődény Éva építészmérnök a Forster Központ munkatársa.
részletek >> 2014.02.21.

   
 Az éltető vízről – játékosan
A Víz világnapja jegyében a budavári De la Motte – Beer-palotában, március 17-én, 18-án és 19-én múzeumpedagógiai foglalkozások várják az általános iskolás gyermekeket.

Fotó: Kiss-Kuntler Árpád: Hangulatok – tabló (a fotópályázat első díjasa)
részletek >> 2014.03.03.

   
 Erdélyi falképek
Falképrestaurálás és dokumentálás Erdélyben címmel műhelykonferenciát tart a Forster Központ a De la Motte – Beer-palotában (Budapest I., Dísz tér 15.), 2014. március 13-án, csütörtökön 16 órakor
részletek >> 2014.03.06.

   
 Eszterháza Központ
A kormány döntése értelmében az Esterházy-kastély kiválik a Forster Központból, s Fertőd – Eszterházán 2014. március elsejével megalakul az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont (Eszterháza Központ). Erről tartott február 19-én, az esterházy-kastélyban sajtótájékoztatót L. Simon László kormánybiztos, Cselovszki Zoltán, a Forster Központ elnöke, jelen volt a térség országgyűlési képviselője Firtl Mátyás.
részletek >> 2014.02.20.

   
 Védettség, kivitel, restitúció
A kulturális örökség védelméről szóló törvény több hónapon át, széleskörű szakmai egyeztetés eredményeként előkészített módosításai – az egyes kulturális tárgyú törvények módosításáról szóló 2013. évi CCXVII. törvény alapján – 2014. január 12-én lépnek hatályba.
részletek >> 2014.01.08.

   
 Farsang a palotában
A De la Motte – Beer-palotától (I., Dísz tér 15.) indul a Patikus útján elnevezésű várséta, amely a lakóépület egykori tulajdonosának útját járja be a budai Várnegyedben. Februárban farsangi gyermekmulatságok lesznek a palotában az óvodáskorúak, illetve a kisiskolások kedvére.
részletek >> 2014.01.23.

   
 Kávézó a Kastélyszigeten
A Forster Központ egyfordulós nyilvános pályázatot hirdet az Edelényi Kastélysziget múzeumi kávézójának üzemeltetésére 2014. március 10-től öt éves időtartamra.
részletek >> 2014.01.23.

   
 Műemlékőr konferencia
A HerMan projekt Műemlékőr programjának keretében Megelőző karbantartó szolgáltatás (MKSZ) bevezetése és működtetése műemlék épületeken címmel, európai kitekintésű tematikus konferenciát rendez a Forster Központ 2014. február 13-án, csütörtökön, 10 órai kezdéssel, Budapesten, a Párbeszédek Házában (VIII. Horánszky utca 20.)
részletek >> 2014.02.07.

   
 Díj és emlékérem
A műemlékvédelemben és a régészeti örökség megőrzésében kifejtett kiemelkedő munka elismerésére létrehozott Forster Gyula- és Schönvisner István-díj, illetve emlékérem odaítélésre hagyományosan minden év januárjában lehet megtenni a javaslatokat. A kitüntetések átadására a Műemléki Világnapon kerül sor.
részletek >> 2014.01.06.

   
 Élet a palotában
Kiállításával és kulturális programjaival naponta 11 – 19 óráig várja látogatóit a budai Várnegyed életmód múzeuma, a De la Motte – Beer-palota (Budapest I., Dísz tér 15.).
részletek >> 2014.01.06.

   
 Műemlék-kalauz
A Forster Központ kiadásában megjelent Sudár Balázs Jakováli Haszan pasa dzsámija Pécsen című műemlék-kalauza. A fotókkal , korabeli térképekkel gazdagon illusztrált füzet történeti, építészeti képet ad, bemutatja a dzsámi felújítását is.
részletek >> 2013.12.16.

   
 Budapest világörökség
Budapest világörökségi helyszín – Budapest – Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út – Hungarikum-díjat kapott
2013.12.17.

   
 A Média Építészeti Díja

A Média Építészeti Díját épület kategóriában Molnár Csaba Ybl-díjas építész és csapata kapta a Fertőd – eszterházai Esterházy-kastély Bábszínház – Víztorony – Narancsház-épületegyüttes rekonstrukciójának tervezéséért.

részletek >> 2013.11.11.

   
 Év végi munkarend
A Forster Központ december 23-án, hétfőn, illetve december 30-án, hétfőn és 31-én, kedden igazgatási szünetet tart. A Műtárgyfelügyeleti Iroda ügyfélszolgálata a hivatali rend szerint működik. A Tudományos irattár, a Tervtár, a Fotótár, a Könyvtár 2013. december 19-től 2014. január 3-ig között zárva van.
2013.12.13.

   
 Nyitás januárban
A De la Motte – Beer-palota 2013. december 21-től 2014. január 1-ig zárva tart. Január másodikától kiállításával és programjaival újra várja látogatóit a budai Várnegyed életmód múzeuma.

Fotó: Kiss-Kuntler Árpád: Hangulatok – részlet a Palota fotópályázatának nyertes alkotásából
2013.12.20.

   
 Adventi játszóház

Hogyan élhetett advent idején, hogyan várhatta a karácsonyt több mint kétszáz esztendeje a jómódú patikus budai palotájában? December 15-én, vasárnap, délelőtt 10.00 és 13 óra között erről is hallhatnak kicsik és nagyok a De la Motte – Beer-palota (Budapest I., Dísz tér 15.).adventi játszóházában.

részletek >> 2013.12.09.

   
 Könyvbemutató

A De la Motte – Beer-palota (Budapest I., Dísz tér 15.) könyvbemutató-sorozatának keretében december 13-án, „boszorkánypénteken”, 19 órakor az érdeklődők Ugron Zsolna Erdélyi Menyegző című új regényével ismerkedhetnek meg.

részletek >> 2013.12.05.

   
 Henszlmann-bicentenárium
Henszlmann Imre születésének 200. évfordulója alkalmából a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézet és az MTA Művészeti Gyűjteménye kiállítását rendezett. A bemutatott anyagban szép számmal szerepelnek a Forster Központ gyűjteményének darabjai.
részletek >> 2013.10.21.

   
 Könyvbemutató
A budai Várnegyedben, a De la Motte – Beer –palotában (Budapest I., Dísz tér 15.), december 4-én, 18.00 órakor tartja a Táltosok Barlangja című új könyvének bemutatóját Purisaca Golenya Ágnes. Az est keretében kerül sor Szabó Ágnes és Dunai Márk Bence Az álmok földje, avagy mit üzen Ausztrália a magyaroknak? című vetítéses előadására.
2013.11.21.

   
 A patikus útján
A Forster Központ vársétára hívja az érdeklődőket, amely a De la Motte – Beer-palotából indul, s bejárja a Várnegyed utcáit a „patikus útján”, november 24-én vasárnap és december 7-én, szombaton.
részletek >> 2013.11.15.

   
 Könyvbemutató: Középkori templomok a Tiszától a Kárpátokig
A Forster Központ Tudományos és Gyűjteményi Főosztálya rendezésben november 20-án, szerdán, délután 4 órakor a De la Motte – Beer-palota (Budapest, I. Dísz tér 15.) lesz a színhelye a Középkori templomok a Tiszától a Kárpátokig című könyv bemutatójának és a kötethez kapcsolódó műhelykonferenciának.
részletek >> 2013.11.14.

   
 „Így éltek a palotában” - képeken
Huszonegy szerző százkilencven alkotása érkezett a Forster Központ „Így éltek a palotában” című fotópályázatára. A háromtagú zsűri döntése, illetve a közönségszavazatok nyomán kialakult a díjazottak listája. Az ünnepélyes díjátadás 2013. november 15-én, pénteken, délután 3 órakor lesz a De la Motte – Beer-palotában (Budapest, I., Dísz tér 15.)
részletek >> 2013.11.08.

   
 Történeti táj és európai egyezmény
A budavári De la Motte – Beer-palota lesz a színhelye – 2013. november 12-én, kedden – , a Forster Központ rendezésében az Európai Táj Egyezmény tárcaközi munkacsoport műhelykonferenciájának, amelynek címe: A történeti táj védelme és az Európai Táj Egyezmény, A táj mint kulturális örökség – tájgazdálkodás / örökséggazdálkodás
részletek >> 2013.10.29.

   
 Múzeumi játékok Ozorán
A Forster Központ öt történeti helyszínen folyó játékos, ismeretterjesztő múzeumpedagógiai programsorozata november 8-án, Ozorán, a Pipo-várkastélyban érkezett a projektzáró eseményhez.
részletek >> 2013.10.30.

   
 Fotópályázat - Közönség szavazat
„Így éltek a palotában” címmel hirdetett fotópályázatot a Forster Központ. A közönségszavazatok a beérkezett képekre 2013. október 31-ig adhatók le. Az eredményhirdetés időpontja: 2013. november 8.
2013.10.22.

   
 Múzeumok mindenkinek
A Forster Központ a kezelésében lévő történeti emlékek közül öt helyszínen fogad játékos históriai, művészeti kalandozásra, a műemlékek megismerésére hívogató múzeumpedagógia programon gyermeket, fiatalokat, tanáraikat, családokat. Október 26-án Fertőd – Eszterházán az Esterházy-kastélyban, október 27-én Pécsett a Jakováli Haszan-dzsámiban rendezik meg a Múzeumok mindenkinek projektzáró programját.
részletek >> 2013.10.17.

   
 Akcióban a Műemlékőr
A HerMan projekt keretében, a Forster Központ szakmai partnerségével a gyakorlatban mutatkozott be szeptember 21-én, Egerben, a Trinitárius templomban és a Kis Zsinagógában a Műemlékőr, a holland Monumentenwacht - a műemlékek tervszerű, megelőző karbantartását, állagmegóvását támogató – szolgálat hazai adaptációja. Az esemény keretében a holland nagykövetség diplomatája ünnepélyesen átadta a Forster Központ elnökének a Monumentenwacht Noord-Brabant ajándékát, egy Monumentenwacht-furgont.
részletek >> 2013.09.23.

   
 A patikus háza a Múzeumok Őszi Fesztiválján
A Múzeumok Őszi Fesztiválján állandó látnivalóin kívül különlegességekkel is várja az érdeklődőket a De la Motte – Beer-palota életmód-történeti kiállítása. Október 26-án és 27-én, délután három órakor a "Pincétől a padlásig" című tárlatvezetésen szó lesz a művészettörténeti kutatásokról is.
részletek >> 2013.10.18.

   
 Miről mesél a kastély?
Az Új Széchenyi Terv keretében, csaknem 20 millió forintos, vissza nem térítendő európai uniós támogatással indul el az Edelényi Kastélysziget múzeumpedagógiai programja a kiemelt turisztikai projekt megvalósítási fázisában lévő L’Huillier - Coburg-kastélyban. A nyitórendezvény időpontja: szeptember 24.
részletek >> 2013.09.20.

   
 Forster-könyvtár
A Forster Központ könyvtára néhány hetes technikai szünet után, október huszonegyedikétől, a régi nyitva tartási rend szerint, megújult olvasóteremmel, a korábbinál nagyobb szabadpolcos rendszerrel újra várja Olvasóit.
2013.10.17.

   
 Fotópályázat
A Forster Központ „Így éltek a palotában” címmel fotópályázatot hirdet. Témája a budavári De la Motte – Beer-palota (1014 Budapest, Dísz tér 1.), amelynek épülete barokk tereivel, berendezésével, műtárgyaival és használati eszközeivel a XVIII. századi Buda polgári életébe kalauzol. Beküldési határidő: 2013. szeptember 30.
részletek >> 2013.08.16.

   
 A patikus háza a Múzeumok Őszi Fesztiválján
A Múzeumok Őszi Fesztiválján, szeptember harmincadika és október huszonhetedike között különlegességekkel is várja az érdeklődőket a De la Motte – Beer-palota életmód-történeti kiállítása. Október hatodikán, a patikus útján, mesélő házak között sétára invitálja a látogatókat, október 11-én, a Tanárok Éjszakáján múzeumpedagógiai programjait mutatja be.
részletek >> 2013.09.23.

   
 Műemlékőr Egerben
Egerben, szeptember 21-én, szombaton a HerMan projekt keretében, a Forster Központ szakmai partnerségével a gyakorlatban mutatkozik be a Műemlékőr, a holland Monumentenwacht - a műemlékek tervszerű, megelőző karbantartását, állagmegóvását támogató – szolgálat hazai adaptációja. A program színhelye a Trinitárius templom és a Kis Zsinagóga.
részletek >> 2013.09.17.

   
 Kulturális Örökség Napjai
A Kulturális Örökség Napjain szeptember 21-én és 22-én - nyitják meg kapuikat a látogatók előtt azok az épületek, amelyek fontosnak tartják, hogy felhívják a figyelmet az épített örökség értékeire, megőrzésük fontosságára. A Forster Központ kezelésében lévő műemlékek közül ebben az esztendőben tizenkét épületre, várra, múltat idéző romra kerül föl a Kulturális Örökség Napjai zászlaja.
részletek >> 2013.09.13.

   
 Fesztivál és falunap Füzérradványon
Az Északkelet-magyarországi Hegyközben megbújó Füzérradvány község önkormányzata idén is megrendezi hagyományos Derelyefőző Fesztiválját és Falunapját, melynek a település országosan ismert műemléke, a Károlyi-kastély történeti parkja ad otthont augusztus 10-én, szombaton.
részletek >> 2013.08.08.

   
 A Világörökség Bizottság üléséről
Az UNESCO Világörökség Bizottság 2013. június 16-27. között tartotta 37. ülésszakát Kambodzsában, Phnom Penhben. Az ülésszakon többek közt megtárgyalták a megőrzési állapotjelentéseket is, amelyek sorában két magyar világörökségi helyszín – Tokaj történelmi borvidék kultúrtáj és Budapest – a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út – is szerepelt.
részletek >> 2013.07.18

   
 Régi-új műkincsek a füzérradványi kastélyban
Gróf Károlyi Lászlóné, gróf Apponyi Franciskát (1879-1958), a ma Fóton élő Károlyi gróf nagyanyját és édesapját, gróf Károlyi Istvánt (1898-1967), a kastély utolsó tulajdonosát ábrázolja az a két festmény, amelyet gróf Károlyi László (1931-) a Forster Központ kezelésében lévő füzérradványi Károlyi-kastélynak ajándékozott.
részletek >> 2013.07.02.

   
 Műtárgyfelügyeleti Iroda

A Műtárgyfelügyeleti Iroda 2013. szeptember 2-án új hivatali helyiségbe, a Forster Központ székházába költözik. Az Iroda ügyfélfogadását és a műtárgykiviteli engedélyezéshez szükséges szemléket szeptember 5-ödikétől az ügyfélfogadás korábbi rendje szerint tartja.

Cím: 1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 1., földszint.
Telefon: +36 30 512 2454
e-mail: mutargy@forsterkozpont.hu
műtárgykiviteli ügyekben: kivitel@ forsterkozpont.hu

2013.08.30.

   
 Kulturális Örökség Napjai
A Kulturális Örökség Napjain hagyományosan szeptember harmadik hétvégéjén - ebben az esztendőben 21-én és 22-én - nyitják meg kapuikat a látogatók előtt azok az épületek, amelyek fontosnak tartják, hogy felhívják a figyelmet az épített örökség értékeire, megőrzésük fontosságára. Idén A vizek házai címet viseli a rendezvény.
részletek >> 2013.07.16.

   
 Kitárja kapuját a Patikus háza
Új látványosság? Titkokat rejtő palota? Szellemi, históriai, építészettörténeti, a budai polgári életmódot megismertető kalandozás? Mindez együtt és külön-külön is igaz az egykorvolt patika- és lakóházra a budai várban, a Dísz téren álló De la Motte – Beer-palotára, a Forster Központ új, életmód-történeti múzeumára, amely június 22-től, először a Múzeumok éjszakájának napján várja látogatóit.
részletek >> 2013.06.18.

   
 Sajtótájékoztató Bécsben
Az Eszterházi Vigasságok eseménysorozatának ausztriai bemutatkozását komoly sajtóérdeklődés kísérte 2013. június 27-én délelőtt az osztrák fővárosban. A sajtótájékoztatónak a Bécsi Magyar Nagykövetség történelmi múltra visszatekintő, bankgassei épületében adott otthont.
részletek >> 2013.06.28.

   
 A magyar kultúra élő helyszíne
Az az ország, amely ország egységben tud élni az ősök hagyatékával, és nem herdálja el az örökséget, erőssé és sikeressé válik - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Forster Központ kezelésében lévő fertődi Esterházy-kastély megújult Marionettszínházának átadási ünnepségén, a kihelyezett kormányülést megelőzően.
részletek >> 2013.06.19.

   
 Történeti kertek helyreállítása
Összesen több mint félmilliárd forint költségvetéssel kezdődhet meg a fertődi Esterházy-kastélypark egy fontos részének és a dobai Erdődy-kastélypark (képünk) csaknem egészének helyreállítása. A támogatást a projektgazda Forster Központ a Környezet és Energetika Operatív Program (KEOP) „Gyűjteményes és történeti kertek” helyreállítására kiírt pályázatán nyerte el.
részletek >> 2013.06.13.

   
 Mulatságok, históriai séták
Érdeklődők sokasága várta, hogy megnézhesse a Patikus házát a nyitás napján, a budai Várban, a Dísz téren. Körbejárhassa a szobákat, meghallgathassa a gyertyafényes koncertet. De nem kisebb sikert aratott a Múzeumok éjszakája a Forster Központ tizenegy műemléki helyszínén, kastélyokban, palotákban, várban, dzsámiban.
részletek >> 2013.06.24.

   
 Várnapok Sirokon

2013. június 15-én és 16-án, tizenhetedik alkalommal kerül sor a Várnapokra a Tarna-menti Sirokon. A sziklatömb tetejére és belsejébe épült siroki barlangvár kezelője a Forster Központ, amelynek elnöke, Cselovszki Zoltán nyitja meg a programot.

részletek >> 2013.06.14.

   
 Megnyílt a Marionettszínház
Május 31-én, pénteken megnyitotta kapuit a rekonstruált Marionettszínház a fertődi Esterházy-kastélyegyüttesben. A nyitókoncerten, a Győri Filharmonikusokat Rácz Márton vezényelte, az est szólistája Perényi Miklós gordonkaművész volt. Ezzel kezdetét vette az Eszterházi Vigasságok 15 héten át tartó programsorozata. Képünk a nyitókoncerten készült.
részletek >> 2013.06.04.

   
 Múzeumok mindenkinek

Pécsett, a Jakováli Haszan pasa-dzsámiban egész napos családi programot
rendezett június elsején, szombaton a „Múzeumok mindenkinek” projekt (TÁMOP 3.2.8.B 12/1) keretében a Forster Központ.

részletek >> 2013.06.03.

   
 Tavaszi kapunyitás
a Forster-központ műemlékeiben

A téli szünet után március derekán nyitja kapuit a Forster-központ vagyonkezelésében lévő műemlékek, műemlékegyüttesek egy része, hogy azután fokozatosan a hó végétől, illetve áprilistól egyre több helyszín várja kiállításokkal, programokkal az érdeklődőket.

részletek >> 2013.03.11.

   
 Kulturális örökség menedzsment konferencia

2013. március 6-án Egerben az Eszterházy Károly Főiskola lesz a színhelye a Central Europe program HERMAN projektje keretében megrendezett Kulturális örökség menedzsment konferenciának. A HERMAN projekt konzorciumi vezetője Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata, a projekt partnerek: a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ (H), Regensburg városa (D), Lublin Város Önkormányzata (PL), az IRM Institute of Urban Development (PL), a Marco Polo System EEIG (IT), Ravenna Város Önkormányzata (IT), Ferrara Tartomány (IT) és Treviso Tartomány (IT).

részletek >> 2013.03.01.

   
 Holt-Bódva revitalizáció

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a polgárok európai évének alkalmából indítja útjára az „Uniós Fejlesztések nyílt napja – séta a kulisszák mögött” elnevezésű programját. 2013. március 2-án, szombaton a rendezvény keretében országszerte közel harminc olyan beruházást bemutatva, amelyek egyébként nem látogathatók, vagy csak belépőjeggyel tekinthetők meg. A nyílt napon a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ két helyszínnel vesz részt. Az Esterházy-kastély (Fertőd – Eszterháza) mellett egy kevésbé ismert fejlesztéssel ismerkedhetnek meg az érdeklődők az Észak-magyarországi régióban, Edelényben, a Kastélyszigeten bemutatjuk a Holt-Bódva revitalizációs projektet.

részletek >> 2013.02.25.

   
 UNESCO – ICOMOS szakértői misszió

Magyarország meghívására 2013. február 25 és március 1. között az UNESCO és az ICOMOS (International Council on Monuments and Sites), a Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa megbízásából kéttagú szakértői (reaktív monitoring) misszió látogat Budapestre, hogy tanulmányozza a Duna-partok – Budai Várnegyed – Andrássy út világörökségi helyszínt.

részletek >> 2013.02.22.

   
 Világörökségi állapotjelentés

Magyarország – mint a Világörökség Egyezmény Részes Állama - képviseletében az Emberi Erőforrások Minisztériuma jóváhagyását követően Cselovszki Zoltán, a Forster Központ elnöke, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Világörökség Szakbizottságának elnöke, 2013. január 30-án benyújtotta a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj, illetve Budapest – a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út világörökségi helyszín megőrzési állapotáról szóló jelentéseket.

részletek >> 2013.02.07.

   
 Világörökség Magyarországon

A Világörökség Egyezmény negyvenedik évfordulója és a hazai "Világörökség Éve" tiszteletére az esztendő záróeseményeként a hazai világörökségi helyszíneket bemutató kiállítás látható a Forster-központ aulájában (Budapest I., Táncsics Mihály utca 1.). A tárlatot 2012. december 17-én, hétfőn, délután 14 órakor dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke és Cselovszki Zoltán, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ elnöke nyitja meg. A kiállítás 2013. május 31-ig látogatható, hétköznap 09 és 16 óra között.
részletek >> 2012.12.13.

   
 Merre tovább Eszterháza?
2012. májusában lezárult a fertődi Esterházy-kastély fejlesztésének első üteme, amelynek köszönhetően régi fényében ragyog az emeleti zeneterem és a díszterem, megújult a kastély homlokzata, a lépcsőház, a nyári ebédlő, a díszudvar, a marionettszínház tetőszerkezete, új parkoló épült a látogatók számára. Folyamatban van a rekonstrukció második üteme, amelynek során restaurálják a fogadóteret, a kínai lakk-kabinetet és a porcelánkabinetet, a kastély fogadóterét, befejeződik a marionettszínház-narancsház épületegyüttes helyreállítása, valamint az üzemeltetéshez kapcsolódó fejlesztésekre is sor kerül. Közben Eszterháza elnyerte a fejlesztés harmadik ütemére is az Európai Uniós támogatást. Ebben a szakaszban a kiskastély helyreállítása, Mária Terézia lakosztályának és Esterházy „Fényes” Miklós második emeleti magánlakosztályának rekonstruálása van napirenden. Eszterháza, az Esterházy-kastély jelenéről, jövőjéről beszél dr. Zumbok Ferenc kormánybiztos.
részletek >> 2012.12.01.

   
 A műtárgyhamisítás ellen

2012. november 20-án, Budapesten rendezte meg a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZNTH) a „Hamisított műtárgyak karanténban? Új utakon a műtárgyhamisítás ellen” című egész napos konferenciát.
 
részletek >> 2012.12.01.

   
  „Úton – útfélen”

Úton – útfélen címmel jelent meg gróf Nádasdy Borbála legújabb kötete, amelynek dedikálással egybekötött könyvbemutatója lesz 2014. augusztus 17-én, vasárnap, 16 órakor a nádasdladányi Nádasdy-kastélyban.

részletek >> 2014.08.11.